Bathory

Na podzim nás čeká jedna z nejdůležitějších filmových premiér tohoto roku. Do kin totiž vstoupí očekávaný snímek Bathory s jedním z největších rozpočtů, který naše porevoluční kinematografie zažila. O čem bude a kdo si v něm zahraje?

Na říjen letošního roku chystá režisér Juraj Jakubisko nový celovečerní film Bathory. Jako předloha mu posloužil skutečný osud uherské hraběnky Alžběty Báthoryové, která se na sklonku života usadila v Čachticích u Nového Mesta nad Váhom. Snímek sleduje osudy neobyčejné ženy, která disponovala majetkem větším než král a čelila bojům o moc v období, kdy společnost nedokázala silné a statečné ženy plně akceptovat. Na látku si brousil zuby i režisér plitkých sraček Zdeněk Troška, ten ovšem nesehnal dostatečné množství peněz a tak musel od natáčení odstoupit.

Historický velkofilm vznikl v česko-maďarsko-britsko-slovenské koprodukci. Hrají v něm tisíce komparzistů a 120 hovořících postav, tvůrci tak potřebovali na 5000 kostýmů. Titulní roli ztvárnila britská herečka Anna Frielová, která nahradila původně zamýšlenou hollywoodskou herečku Famke Janssenovou (která by se tam vyjímala přece jen možná o něco líp).

Jakubisko využil i řadu známých českých herců. Postavu Thurza, hlavního hraběnčina protivníka si zahrál Karel Roden. Další postavy pak ztvární například Lucie Vondráčková, Jiří Korn a Marek Vašut. Bolek Polívka a Jiří Mádl si zahráli dva mnichy a Mádl dostal díky snímku možnost zkusit štěstí a zahrát si v nějakém projektu ve Velké Británii. V roli krále Matyáše se navíc objeví italský herec Franco Nero.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Bathory

(Bathory)

Režie: Juraj Jakubisko

Další články v kategorii