Bathory se prý moc nepovedly

Tak nám předvedli Bathory, paní Müllerová. A podle prvních dojmů se jedná spíš o průšvih, než o vyvedené dílo východoevropského Felliniho, jak se prý Juraji Jakubiskovi, který to celé režíroval, s oblibou přezdívá.

Bathory měly premiéru na karlovarském filmovém festivalu a pozdvižení rozhodně nevyvolaly. Hezky to ve své recenzi shrnul František Fuka z Cinemy, ještě lepší pak je její zakončení. "Vypadá to asi jako kdyby pro tvůrce Post Coitum někdo sehnal hromadu peněz a donutil ho proti jeho vůli natočit historický velkofilm," vysvětluje Fuka nejlepší definici filmu, který od počátku provázely samé problémy. Ale o tom jsem se už koncem minulého roku zmiňoval.

Ještě předtím, než Jakubisko očekávaný snímek v celosvětové premiéře uvedl, si došel pro Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Jeho úlohu v české i slovenské filmově tvorbě jistě nelze přehlédnout, osobně si však myslím, že se tenhle člověk poslední dobou až moc přeceňuje, a to hlavně díky tomu, kolik jeho mezinárodní produkce spolkla škváry. A já jsem si bláhově myslel, že se jede spíš na kvalitu než na kvantitu.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.