Deset nejhorších marvelovských adaptací

U příležitosti premiéry nového Iron Mana vám předkládáme k nahlédnutí několik komiksových adaptací, vedle nichž zazáří lesklé brnění Tonyho Starka ještě jasněji.

Ne každý titul, který vychází z komiksu od Marvela, má zaručený úspěch. Historie vyjevila svá tajemství a znechuceně vyvrhla překvapivé množství filmových titulů, které ačkoliv vychází ze slavných komiksů, tak se jim nepodařilo dostat se na výsluní. Je pozoruhodné sledovat, kam až sahá králičí nora, když je řeč o nepovedených filmových adaptacích marvelovských komiksů.

Nabízíme vám přehled deseti titulů, jejichž kvalita je značně kolísavá. Ve výčtu se objeví zapomenuté hrůzné skvosty i známé propadáky, avšak pozor – tento výčet není zdaleka vyčerpávající.

10. Blade: Trinity (2004)

Třetí díl dobrodružství upírobijce Bladea patří jednoznačně k nejslabší části celé filmové trilogie (která není žádný zázrak). Blade vs. Dracula je látka, která intermediální přenos neustála. Na druhou stranu, Blade: Trinity svou jednoduchost neskrývá, je hloupý, ale je dynamický a rychlý, a proto se ještě dá zhlédnout bez zásadní újmy na zdraví.

Verdikt: Hloupá zápletka, gumové postavy v čele s Wesleym Snipesem a Jessicou Biel, jejíž akční samice je směšná.

9. Mstitel (1989)

Akční béčko z konce 80. let s Dolphem Lungrenem je filmovou adaptací komiksu Kat (The Punisher). Zmíněná éra neobyčejně přála podobně (resp. naprosto stejně) laděným snímkům. Mstitel svou fádní zápletkou a nevýrazným zpracováním (a to i navzdory tomu, že snímek natočil významný hollywoodský střihač Mark Goldblatt) nenabídl nic nového ani poutavého. Mstitel v podstatě zapadl a nijak se neliší od standardních osmdesátkových akčňáků a svůj komiksový původ nestaví rozhodně na odiv.

Verdikt: Mstitel je typický lungrenovský bezduchý „revenge-akčňák“ jako tucty dalších, které vznikly ve stejné době.

8. Kat (2004)

A Kat podruhé. Béčkaře Lungrena vystřídal béčkař Thomas Jane, ale jinak se mnoho nezměnilo. Kat nabízí naprosto otřesnou přehlídku nelogičností, trapností (některé hloupé hlášky už zlidověly) a klišé. Filmový Kat byl jedním z největších zklamání, neboť se chvíli zdálo, že se konečně poutavý komiks podaří adaptovat ve slušný akčňák. Záporáka si zahrál John Travolta, takže není co dodat.

Verdikt: Béčko s opravdu nedotaženým scénářem a Thomasem Janem.

7. Elektra (2005)

Snímek Elektra natočil seriálový režisér Rob Bowman s Jennifer Garner v hlavní roli. Film s mdlým obsazením nikoho příliš nezaujal a společně s otřesným filmovým Daredevilem patří k největším novodobým propadákům mezi marvelovskými adaptacemi. Autoři se snažili dodat snímku morální rozměr, ale strojená hlubší psychologie zde působí nepřirozeně a směšně. Naštěstí  je autor komiksu Frank Miller stále mezi živými, jinak by se obracel v hrobě.

Verdikt: Jennifer Garner rozhodně nepůsobí jako sexy femme fatale, což je v kombinaci s mizerným provedením vražedná kombinace.

6. Daredevil (2003)

Bezesporu jedna z nejhorších rolí Bena Afflecka. Ben coby slepý advokád Matt Murdoch aka tajemný mstitel v červeném latexu Daredevil naprosto selhal a byl tak u zrodu jedné z nejvíce haněné komiksové adaptace. Není to však pouze Affleck, kdo je zodpovědný za fatální neúspěch. V době vzniku filmu Daredevil se předpokládalo, že k úspěchu stáčí převzít jméno úspěšného komiksu a přesvědčit k účinkování hvězdný (avšak nesourodý) herecký ansámbl. Dílo zkázy korunuje odfláknutý scénář. Pro otrlé – režisér a scenárista Mark Steven Johnson po Daredevilovi adaptoval také Ghost Ridera.

Verdikt: Tragédie. Jediným světlým bodem je výkon Colina Farrella… možná.

5. Fantastická čtyřka (2005)

Prvoplánová popcornová zábava zaměřená na infantilní nebo výhradně dětské publikum. V tomto snímku selhává naprosto všechno a všichni. Povrchnosti se nelze ubránit, Jessica Alba svým vzezřením zachraňuje co se dá, ale je to předem prohnaný boj. Ukázkový „high concept“ – příběh popsatelný jednou větou (přičemž tu větu by vypustil z úst jedině člověk po lobotomii), politická korektnost a exhibiční CGI.

Verdikt: Největším zklamáním je, že se na plytkém scénáři Fantastické čtyřky podílel Mark Frost.

4. Hulk (2003)

V roce 2003 šly do kin celkem tři marvelovské filmy – již zmíněný Darevil, druhý díl X-Menů a Hulk, přičemž stejně jako Daredevil dopadl Hulk neslavně. Do hlavní role byli obsazeni Eric Bana a Jennifer Connelly, režíroval Ang Lee a o soudtrack se postaral Danny Elfman, ale i přesto Hulk patří mezi nepovedené komiksové adaptace. Ang Lee se pokusil povznést komiksovou předlohu a dodat filmu hloubku. Bohužel vleklé dialogy a opakování vyvrcholily v kardinální nudu. Největším problémem Hulka se stala nenaplněná očekávání.

Verdikt: Vizuálně neotřelý snímek zradila nepřiměřená stopáž a stylová nevyváženost.

3. Ghost Rider (2008)

Další komiksová adaptace, do které se zamotal Mark Steven Johnson. Nicholas Cage, představitel hlavn role, se již dávno stal synonymem pokleslých snímků a jeho role v komiksovce Ghost Rider následuje vleklou řadu neúspěchů. Johny Blaze a jeho smlouva s peklem se ve filmové verzi může směle zařadit mezi bezduché akčňáky typu Mstitel. Ghost Rider má však kromě Nicholase Cage ještě větší nedostatky – laciné efekty, odbytou výpravu, hloupý scénář a Marka Stevena Johnsona.

Verdikt: Nefalšovaná komiksová všehochuť byla špatně strávena a následné zvratky nesou název Ghost Rider.

2. Man Thing (2005)

Horor Man Thing nepatří k nejznámějším marvelovským komiksům a asi nikdo nepředpokládal, že jeho filmová verze bude nějaký zázrak. Nicméně že film dopadne tak zoufale asi také nikdo nečekal. Logiku postrádající slátanina se sice honosila podařenými efekty, ale naprosto nesmyslný děj a opravdu špatní herci film dokonale pohřbili. Tento klenot byl rovnou určen pro videodistribuci a do kin se naštěstí nedostal.

Verdikt: Filmové dno, které můžete po prvních dvaceti minutách s čistým svědomím vypnout.

1. Kačer Howard (1986)

Kačer Howard je první novodobou filmovou adaptací marvelovského komiksu a ukázkovou zpackaninou. Kačer Howard byl pompézní projekt, na koprodukci se podílelo Lucasovo studio LucasArt, ale nic nemohlo zabránit tomu, aby se Howard stal obrovským propadákem. Děsivě vypadající humanoidní kačer Howard v lidském světě není zábavným ani dnes po téměř třiceti letech. Film doplatil na vlastní originalitu. Akční scény byly nepřesvědčivé a špatně natočené, příběh hloupý a celkové provedení působilo nesympaticky. Katastrofální neúspěch Kačera Howarda dokonce zapříčinil personální zemětřesení ve studiu Universal Pictures, kde snímek vznikl.

Verdikt: Kačer Howard nasbíral řadu Zlatých malin, a to zcela oprávněně.

Michala Benešovská

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.