Shane Black, mistr akčních filmů

Shane Black dnes patří mezi nejvyhledávanější hollywoodské scenáristy a svou kariéru začínal jako béčkový herec. Je to právě Black, díky kterému vznikly snímky, které v současnosti řadíme mezi tu nejvytříbenější hollywoodskou akční klasiku.

Narodil se 16. prosince roku 1961 a své dětství strávil v Pensylvánii. Později se přesunul do Kalifornie, kde v roce 1983 dokončil studia na tamní univerzitě, mezi jeho spolužáky patřil například herec Tim Robbins. Shane Black se původně chtěl také věnovat herectví, později však na popud svého blízkého přítele Freda Dekkera začal psát scénáře.

Ty bez výjimek natáčeli tvůrci, kteří díky svému přístupu a citu pro akční žánr dotvořili neobyčejný celek a mohly tak vzniknout dynamické a nezapomenutelné akční skvosty jako Smrtonosná zbraň, Poslední skaut nebo Poslední akční hrdina.

Jako herec Black debutoval v roce 1986 malou rolí v Dekkerově filmu Noc husí kůže (v originále s méně hloupým názvem Night of the Creeps) a v pořádné hollywoodské produkci si zahrál o rok později, kdy ztvárnil postavu Hawkinse v McTiernanově Predátorovi.

V té době už měl Black za sebou také svůj první velký scénář, a to k filmu Smrtonosná zbraň, jenž údajně napsal během šesti týdnů. Film zaznamenal obrovský ohlas a Black se podílel také na jeho pokračování. Od té doby se věnoval výhradně psaní a začal si vytvářet jasně rozpoznatelný styl, pro nějž je typický drsný humor, dynamická akce a ponuré tóny amerických detektivek 40. let.

V roce 1991 natočil Tony Scott podle Blackova scénáře drsnými hláškami nabitou legendární akci Poslední skaut. Hlavní role nezapomenutelně ztvárnili Bruce Willis a Damon Wayans. Poslední skaut se dnes řadí mezi absolutní špičku hollywoodských akčňáků z 90. let.

O dva roky později následoval Blackův scénář k Poslednímu akčnímu hrdinovi. Snímek režíroval další mistr akčního žánru John McTiernan a hlavní roli ztvárnil Arnold Schwarzenegger. Přesto film nebyl příliš úspěšný a Poslední akční hrdina patří k nechvalně proslulým ukázkám nefunkčnosti konceptu megafilmu.

V roce 1996 napsal Black scénář k filmu Dlouhý polibek na dobrou noc. Dynamický akčkňák s Genou Davis a Samuelem L. Jacksonem v hlavních rolích natočil Renny Harlin. Poprvé se jedná o Blackův scénář, ve kterém je hlavní akční hrdinkou žena. Po tomto snímku se Shane Black, etablovaný a jeden z nejlépe placených hollywoodských scenáristů, odmlčel téměř na celou dekádu.

K filmu se Black vrátil v roce 2005, kdy debutoval jako režisér. Podle svého scénáře natočil akční snímek Kiss Kiss Bang Bang. Film vycházel z knižní předlohy Bretta Hallidaye. Na tomto filmu poprvé spolupracoval s Robertem Downeym Jr., který v něm ztvárnil hlavní postavu. V roce 2006 napsal Black pod pseudonymem Holly Martins scénář ke krátkometrážnímu filmu A.W.O.L. Film režíroval Jack Swanstrom, v hlavní roli se objevil David Morse.

Zatím poslední Blackův realizovaný scénář je snímek Iron Man 3, který si Black opět zrežíroval sám. Na scénáři spolupracoval s Drewem Pearcem. Ohlasy na nového Iron Mana ale jasně signalizují, že je Black ve výborné formě a že se mu vstup do komiksových adaptací vydařil. Shane Black se vrací na výsluní a akční filmy mohou pod jeho vlivem opět začít vzkvétat.

Michala Benešovská

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Iron Man 3

Režie: Shane Black

Další články v kategorii