Účastníci zájezdu (2006)

Před rokem se do kin dostal film podle knihy Michala Viewegha - Účastníci zájezdu. Jaký je celovečerní debut nadějného mladého režiséra Jiřího Vejdělka? Více napoví naše retro-recenze.

Účastníci zájezdu jsou již druhým Vieweghovým počinem, který byl v tak krátké době zfilmován. Před dvěma lety totiž pro Novu natočil Filip Renč snímek Román pro ženy, který se stal nejúspěšnějším filmem co do počtu diváků. Nova vycítila, že tahle látka diváky táhne, takže proč toho nakonec nevyužít. Sebrala tedy režiséra seriálu Redakce Jiřího Vejdělka, dala mu prachy a řekla: TOČ (pokud možno koukatelný pohodový a vtipný film). A tak se Vejdělek pustil do práce.

Režisér angažoval poměrně schopnou hereckou sestavu, v čele s Evou Holubovou, Bobem Kleplem, Annou Polívkovou, Květou Fialovou, Janou Štěpánkovou a dalšími, ne moc známými hereckými představiteli. V roli gaye zaujal Adrian Jastraban, kterého mnozí z vás mohou znát třeba z plitkého seriálu Ulice. Druhého gayuse ztvárnil Jaromír Nosek (a taky slušně).

Děj filmu bych rozdělil na tři části - jízda z Prahy k moři; užívání si u moře (rozhodně nejlepší část) a odjezd od može (rozhodně nejhorší část). Při odjezdu se setkáváme se všemi účastníky zájezdu. Máme tu normální rodinku, dvě staré dámy, dva zmíněné homosexuály, jednu hudební hvězdu, dvě mladé intelektuálky, typickou českou buranskou rodinu, jednoho podivína a jako třešeň na dortu dva klasické řidiče autobusu. Oba se jmenují Karel a oba jsou výborní. I když si Pavel Liška s Miroslavem Krobotem zahráli epzidoní role, dokázali je pozvednout tak, že bez jejich problémů, které neustále řeší (podšálky, kolik minut nechat turnusu na vyčůrání apod.) by film nebyl tím, co je.

Výborný výkon podává i Anna Polívková v roli ne moc hezké staré panny a celkem stravitelná mi přišla i Jitka Kocurová v roli průvodkyně Pamely (která je blbá jak motorové dudy a Kocurová tu její blbost celkem slušně vystihuje). Bohužel, na to, že mají Účastníci zájezdu být komedií, na první pohled to tak ani nevypadá. Občas nějaká slušná hláška padne, ale není to v takové intenzitě, kterou bych si představoval. Navíc první a poslední část filmu jsou opravdu slabé, takže koukatelnost zachraňuje jen ten prostředek. I tak si ale myslím, že byste se při sledování mohli uvolnit, zapomenout na starosti a snad se i trochu pobavit.

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Účastníci zájezdu

(Účastníci zájezdu)

Režie: Jiří Vejdělek

Další články v kategorii