Princ a pruďas

Čáry, máry...FUCK! David Gordon Green, režisér Travičky zelené přiváží další mariánkou provoněnou podívanou, která nenechá jedno oko suché. Pro někoho tupá komedie bez špetky vkusu, pro jiné náběh na jeden z nejlepších filmů roku. Jak tohle dokázat? Magic, Motherfuckers!
p>Bylo, nebylo, za devatero horami a devatero řekami byl jeden zlý čaroděj Leezar a ten chtěl osouložit krásnou princeznu Belladdonu, aby mu počala draka s nímž by ovládl celý svět. A tak ji unesl přímo před nosem chrabrému princi Fabiusovi rovnou ze svatby. Ten okamžitě povolává své nejlepší rytíře, spolu se svým nepříliš chrabrým bratrem Thadeusem aby společně zachránili princeznu a její věneček. Cestou naráží na mnohá nečekaná nebezpečenství a situace, při nichž může Thadues dokázat, že je stejně statečný, jako jeho bratr. A možná z toho ukápne i něco víc!

Skoro to vypadá jako skvělá příležitost vzít celou rodinu, ty nejmladší nevyjímaje, do kina. Ale nenechte se zmást, protože pokud se náhodou stane, že tak učiníte, můžete se pěkně spálit. V takovém případě by vám měl být oporou zaměstnanec kinosálu, který vás slušně upozorní, že film opravdu není pro děti a doporučí individuální program...a to nejlépe i pro manželku. To kdyby vám to třeba zrovna neklapalo v posteli. Takový film totiž může zajistit sexuální dištanc na pěkných pár týdnů dopředu. No dobrá, trochu přeháním, ale je potřeba si uvědomit, že žena zde představuje pouze objekt sexuálního uspokojení a to jak od kladných, tak i záporných "hrdinů". Tudíž nedoporučuje žádná z deseti feministek.

Film je od začátku do konce prošpikován narážkami, vtípky i situacemi, které mají sexuální podstatu. Soulož, homosexualita, bezpohlavnost, otroctví, zoofilie, impotence, masturbace...mohl bych pokračovat stále dál. Trapné, že? Za jiných okolností a v nesprávných rukách rozhodně. Nečekejte žádnou blbou parodii ve stylu Prci, prci, prcičky, nebo Andělé a panny. Není zde žádná nepřirozeně kozatá pornohvězda, která by špulila nabotoxované rty, ani svalnatý, naolejovaný borec, který vypadá jak Kevin Sorbo (vlastně ten tu je, ale po pár vteřinách vyklízí pole :o)). Je tu sympatický James Franco, který je svou postavou, ale hlavně přehráváním zábavný už jen od pohledu a když začne konfrontace s jeho připo*elaným bratříčkem ztvárněným Danny R. McBridem, který má mimochodem úžasného panoše, neubráníte se úsměvu. Nebo krásná Natalie Portman, v trošku drsnější poloze, než jste zvyklí. A nakonec opravdu skvělý čaroděj v podání Justina Therouxe, který si roli evidentně užívá. Vlastně kdykoliv se objeví, je s ním neskutečná zábava.

Režisér vzal všechny ingredience klasického fantasy příběhu, nasypal do něj tucet sympaťáků, povolal skvělé maskéry, trochu to okořenil nějakým slušným trikem a nakonec doplnil o epickou hudbu, kterou složil Steve Jablonsky (Ostrov, Transformers). V době, kdy bývají takovéto filmy povrchní a patosácké, se Princ s pruďasem vyhřívají na sluníčku s koktejlem a zvednutým prostředníčkem říkajíc - Adios, Motherfuckers! A vy máte dvě možnosti, buď jim ho zvednout taky a nebo se jim zasmát. Já volím druhou možnost a pálím téměř plný počet. Tento rok mě totiž ještě nic tolik nepobavilo. A klidně mě mějte za náctileté sexistické hovádko.

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Princ a pruďas

(Your Highness)

Režie: David Gordon Green

Další články v kategorii