16 bloků (2006)

Kriminální film od režiséra Smrtonosné zbraně? A s Brucem Willisem v hlavní roli? To zní docela slibně...

Pokud máte rádi Bruce Willise, možná vám přijde vhod snímek 16 bloků, v němž ztvárňuje hlavní roli detektiva Jacka Mosleyho. Ten má za úkol postarat se o zlodějíčka Eddieho Bunkera, kterého hraje hip-hoper a herec Mos Def. Willis má Defa odvézt z policejní stanice k soudu a tím jeho práce končí. Soud se nachází pouhých 16 bloků odsud, což v podstatě nic není... Jack tak naloží Eddieho do auta a bezeslov ho odváží k soudnímu stání, jenže si nevšimne jedné podstatné věci - celou dobu je sledován. Jack zastaví, do obchůdku si jde koupit prášek na hlavu, načež ho zapije červeným vínem, přičemž mezitím Eddiemu, který sedí zamčený v autě, míří někdo pistolí na hlavu. Jack si ale problému všimne a přímo na ulici nebezpečného vraha odpraví. Spolu s Eddiem se pak dávají na zběsilý útěk před dalšími vrahovými souputníky v přeplněných ulicích New Yorku. Jack přivolá z jednoho baru posily - na místo dorazí specialista na vraždy, policista Frank Nugent, kterého bezvadně vystřihnul herec David Morse (znát ho možná ze seriálu Taxík), spolu s dalšími kolegy. Jenže Eddie a Jack zjišťují, že jedním z lidí z Nugentova týmu je i člověk, proti kterému má právě Eddie dnes svědčit. Pokud si dáte dohromady dvě a dvě, zjistíte, že za vším stojí policie, která půjde Eddiemu pěkně po krku. Jenže ten má s sebou Jacka, a ten se tak snadno nezvdává.

Bruce Willis hraje stárnoucí trosku, policajta, který toho moc nenamluví, permanentně kulhá a rád si přihne, resp. chlastá jak duha a nic moc ho už nezajímá (snad jen, jaký bude mít důchod). Pořád má ale policejní čuch a navíc nezapomněl dobře střílet a sem tam utrousit suchou hlášku. A to je důležité. Mos Def zase představuje typického černocha - ukecaného, vystrašeného. V původním znění ho možná budete chtít za jeho vlezlý hlas zabít, tu chuť jsem totiž měl po pár minutách, kdy spolu Willis s Defem jeli v autě a Def nezavřel klapačku, taky, ale za nějaký čas vám jeho "kačeří" hlas přijde docela srandovní. Vyzdvihl bych výkon Davida Morseho, hezky slizkého šéfa policajtů. Morse zvládl svoji roli dobře, je trošku roztěkaný, ale moc dobře ví, co dělá a překypuje sebevědomím, navíc žvýkaní žvýkačky v každém záběru to ještě víc umocňuje.

Snímek 16 bloků má na triku šestasedmdesátiletý veterán Richard Donner, režisér stojící za sérii Smrtonosná zbraň (natočil všechny čtyři díly), skvělým snímkem Nájemní vrazi (dvojka Stallone - Banderas stojící proti sobě je výtečná) nebo původním Supermanem s Christopherem Reevem. Scénář napsal Richard Wenk, nepříliš známý scénárista, režisér a herec v jedné osobě. Kamery se ujal Glen MacPherson, člověk často spolupracující s polským režisérem Andrzejem Bartkowiakem (Doom).

16 bloků se Donnerovi vcelku povedl, víc než na pět hvězd to není, ale pokud máte rádi slušnou kriminálku, ve které děj nestojí a furt se něco děje, zkuste to, neměli byste litovat.

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

16 bloků

(16 Blocks)

Režie: Richard Donner

Další články v kategorii