Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989)

Prozatím poslední díl slavné trilogie o Indianu Jonesovi je dle mnohých lidí nejlepším dobrodružným filmem, jaký byl kdy natočen. Je to skutečně tak? Pojďme se na tento snímek podívat

Příběh se tentokrát točí kolem nejlákavějšího tématu: Svatého grálu, jenž nabízí věčný život. Pro neznalé doplním, že ze Svatého grálu pil Ježíš při poslední večeři. Na něj má zálusk nejen dr. Jones, ale také staří známí nacisté, kteří s jeho pomocí chtějí ovládnout svět.

Výborným nápadem je prvních deset minut, které se odehrávají ještě v době, kdy byl Indy v nižším věku a už tehdy sbíral vzácné památky a nesnášel vykradače hrobů. Poté se již děj přesune do „současnosti“ a Indy se dozvídá o nalezené rytině štítu, ve které je napsané místo, kde se svatý grál nachází. Zprvu se sice vydává společně s Elsou Schneiderovou (Alison Doody) pouze hledat svého záhadně zmizelého otce (Sean Connery), s přibývajícími událostmi se vydává Svatý grál najít kvůli bezpečnosti lidstva.

Pokud je něco v tomto filmu na úplném vrcholu, pak je to výprava, která je tentokrát naprosto bezchybná. Tvůrci také trošku více přitlačili na autentičnost, v Berlíně se tak koná pálení knih, pochod se snad tisíci hákovými kříži, výjimkou nejsou ani portréty Vůdce na letišti... nevím, jak by Poslední křížová výprava prošla v dnešní době, protože zakázaného ovoce je v ní neskutečně mnoho.

Pakliže bylo v Dobyvatelích ztracené archy málo akce a hodně příběhu, ve Chrámu zkázy zase hodně akce a málo příběhu, tak Poslední křížová výprava oba dva filmy mixuje a výsledek je více než chutný. Poměr akce/příběh je dokonale vyvážen, takže si snad všichni přijdou na své.

Nemůže chybět ani humor - vtipné situace tu jsou, ale není jich tolik, aby vás nějakým způsobem obtěžovaly. Například scéna s letenkou byla famózní. Moc mě potěšilo psychologické schéma otec a syn, ve kterém oba hlavní představitelé perlí jako nikdy předtím – skvěle se doplňují a hádají, zatímco se divák výborně baví.

Akční scény jsou opět svižné a řemeslně provedené, John Williams se s hudebním doprovodem opět překonal a já mohu potvrdit, že Indiana Jones a poslední křížová výprava JE nejlepším dobrodružným filmem, jaký jsem kdy viděl. Povinnost pro každého!

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Indiana Jones a poslední křížová výprava

(Indiana Jones and the Last Crusade)

Režie: Steven Spielberg

Další články v kategorii