Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (1981)

Po velkém úspěchu Čelistí a Star Wars se duo Steven Spielberg a George Lucas vrhlo na něco zcela nového. Výsledkem byl Indiana Jones, dnes již král mezi dobrodružnými filmy.

Dobyvatele ztracené archy se odehrávají ještě před druhou světovou válkou. Indiana Jones v podání Harrisona Forda se na pověření vlády Spojených Států vydává hledat Archu úmluvy se zvláštní, mystickou sílou. Jelikož není sám, kdo má o ni zájem, bude soupeřit s nacisty, kteří ji chtějí získat pro Vůdce a ovládnutí světa. Nacistů uvidíte opravdu hodně, samozřejmě včetně haknkrajců a hajlování, ovšem vše v rozumných mezích.

„Indy girl“ je Marion v podání skvělé Karen Allen, která doprovází hlavní romantickou linii snímku. Skvělou zápornou postavou je také nacista major Toht, který předvádí nezapomenutelný herecký výkon a zejména scénka s věšákem a vtrnutí do Marionina baru v Nepálu mě naprosto ohromila. Vždy je doprovázen malou skupinkou Němců a pravdou je, že v takovém období byly skutečně vysílány do různých míst podobné skupinky, které měly za úkol najít tajnou zbraň. V tomto film nezklamal!

S Indym postupně navštívíte Jižní Ameriku, Spojené Státy, Nepál, Egypt a další země - exteriéry jsou opravdu nádherné a například taková Káhira skutečně oplývá nevídaným životem, což hodnotím to jako velké plus, protože exotická prostředí mě vždycky přitahovala. Nedočkáte se sice (až na výjimku) vulgárních výrazů, naproti tomu honiče, střílení a objevování si užijete dosyta. Indiana Jones je dobrodružný film v pravém slova smyslu.

Na Indianu Jonesovi vždycky zbožňuji nezapomenutelnost - třeba souboj s místním akrobatem s šavlí, kterého Indy odrovná hláškou "Jdi do hajzlu" a následným výstřelem z pistole, Indy utíkající před obřím kamenem, urvané logo Mercedesu na německém náklaďáku a další.

Akční scény jsou bravurně natočené, rozhodně se nestane, že byste se u nich nudili, což se u některých filmů občas stává. Nechybí ani humor, který je dávkován v přiměřeném množství – není to komedie, ale párkrát se od srdce zasmějete, což je nejdůležitější. Ke scénáři není moc co dodat, neboť je přesně takový, jaký se od dobrého filmu očekává.

Spielbergovy filmy jsou známy nezapomenutelnou hudbou, za což vděčíme Johnu Williamsovi, neboť hlavní melodii zná asi naprosto každý. Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy je skvělý dobrodružný film, který by neměl chybět ve sbírce žádného filmového fanouška, je to skvělá podívaná, při které se nejen výborně pobavíte, ale také i něco málo dozvíte.

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy

(Indiana Jones and raiders of the Lost Ark)

Režie: Steven Spielberg

Další články v kategorii