U Konce světa

Pět přátel, dvanáct hospod a město ovládané neznámou energií. Cesta do nálevny U Konce světa bude složitá. Edgar Wright a Simon Pegg jsou zpět a jsou ve formě.

U Konce světa je další z řady žánrových parodií, za kterými stojí trio Edgar Wright, Simon Pegg a Nick Frost. Tato trojice společně poprvé spolupracovala na seriálu Spaced, který Wright režíroval. V roce 2004 se představili širokému publiku celovečerním filmem Soumrak mrtvých, který byl svéráznou parodií na zombie horory. Kombinace anglického humoru a rozložení žánrových klišé na diváky zapůsobila a následoval titul Jednotka příliš rychlého nasazení, který podobným způsobem rozebral akčnáky. U Konce světa pokračuje v podobném duchu a útočí na apokalyptické invasion filmy, spoluautorem scénáře je stejně jako u předchozích snímků Simon Pegg.

Gary King (Simon Pegg) byl na střední škole bohem, se svými kamarády Oliverem (Martin Freeman), Stevenem (Paddy Considine), Petrem (Eddie Marsan) a Andym (Nick Frost) si podmanil město. Jenže uběhlo dvacet let a na rozdíl od ostatních se Gary nikam dál neposunul a jediné po čem touží, je opět obcházet maloměstské putiky a opít se s kamarády do němoty. Poté, co se mu zázračně podaří přesvědčit staré kamarády k návratu do rodného města, zjišťuje, že s místními obyvateli není něco v pořádku. Město je plné podivných klonů, ale Gary trvá na zdolání bájné hospodské tour stůj co stůj.

Verbální humor je pro Wrightovy filmy podstatným. Také tentokrát hrají hlavní roli úderné dialogy a slovíčkaření a mnohé zůstane bohužel ztraceno v překladu. Dalším nezbytným spouštěčem humorných situací je parodování ustálených žánrových klišé, v tomto případě paranoidních invasion filmů, které jsou oblíbeným subžánrem hororů od padesátých let. Jako obyčejně se Wright nevyhýbá teatrální brutalitě a morbidním scénám (nohy místo rukou jsou skutečně půvabná ohyzdnost). Přesto film nesklouzává k bezduché frašce, což je především zásluhou scenáristického umu tandemu Wright & Pegg.

Jistá repetivnost už je zde bohužel viditelná, Wright už se stává poměrně předvídatelným v rovině stylu i vyprávění, proto zde žádnou revoluci nečekejte. Znáte-li detailně předešlé zmíněné snímky, řada scén pro vás bude známá. Stejně tak Simon Pegg i Nick Frost zůstávají i zde v zajetí (sice vtipných, ale) stereotypních postav.

U Konce světa svým stylem i pojetím navazuje na zmíněnou sérii filmů, avšak zůstává samonosnou drsnější komedií, k jejímu pochopení a k pobavení není nutné předešlé filmy Wrigtha & Pegga znát. Pokud vás nebaví přízemní hollywoodské komedie, nabízí U Konce světa výbornou alternativu.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

U Konce světa

(The World's End)

Režie: Edgar Wright

Další články v kategorii