Pot a krev

Je snadnější opatřit si peníze, když je člověk nasvalené monstrum? Teoreticky ano, ale to by nesměl mít ochablý mozek jako hrdinové nového filmu Michaela Baye.

Michael Bay je významný režisér těch nejčistších hollywoodských trháků. Natočil Mizery, Skálu, Armageddon, sérii Transformers… Zdá se to krajně znepokojivé a možná zvrhlé, ale na těchto snímcích můžeme pozorovat jisté opakující se prvky, zvláštní osobité pojetí a invenci, díky čemuž bychom mohli Baye označit jako svého druhu "autera". Filmy Michaela Baye vypadají přesně tak, jak Michael Bay chce, aby vypadaly. Funguje to a diváci je milují. Ten zvláštní bayovský vklad a řemeslnou dokonalost můžeme vidět i na filmu Pot a krev, který je díky Bayovi napumpovaný jako svaly Markyho Marka po dvou hodinách na benchi.

Daniel Lugo (Mark Wahlberg) je trenérem v posilovně, který miluje klasické gangsterky jako Kmotr nebo Scarface, díky své práci se pochopitelně udržuje ve skvělé kondici a také přijde do styku s movitou klientelou. Je polovina 90. let a Daniel by rád žil v luxusu jako jeho kontroverzní hrdinové a tak se snaží stejně jako oni jít americkému snu vstříc cestou zločinu. Společně se svými kumpány Adrianem (Anthony Mackie) a Paulem (Dwayne Johnson) unesou bohatého klienta Victora (Tony Shalshoub), ale jejich plán má řadu nedostatků a Victor jim situaci neusnadňuje, což vyústí v sérii neuvěřitelných eskapád a názorných ukázek, jak daleko sahá lidská hloupost.

Osobní voice-overy jednotlivých postav jim navracejí životnost, o kterou je obrali jejich představitelé a hromada svalů. Rychlé střihy prokládají stop-záběry, objevují se doplňující popisky, v pozadí duní Gangsta´s Paradise a všechno ostentativně křičí "je to jen film". Pravda, inspirovaný skutečně neskutečnými událostmi.

Trojlístek hlavních (anti)hrdinů je neuvěřitelná přehlídka vypracovaného svalstva. Navíc se také mužští protagonisté ochotně producírují do půl těla a svou muskulaturu staví často na obdiv. Zde se jedná skutečně o výjimečný případ, kdy je sledováno a erotizováno primárně mužské tělo (ale bez mnoha záběrů na ženské dekolty a pozadí se samozřejmě neobejde ani Bay, jen v porovnání s jinými snímky tohoto typu můžeme považovat množství spoře oděným mužských těl za malou revoluci).

Všichni hlavní představitelé se svých rolí ujali poměrně statečně. Mark Wahlberg v hlavní roli Daniela Luga předvedl svůj typický výkon a dokázal, že se pro podobné agresivní šílence s omezeným intelektem výborně hodí. Dwayne Johnson je v roli namakaného pobožného dobráka ujíždějícího na kokainu přesvědčivý, a role mu výborně sedla. Ve vedlejších rolích se také objevila například australská herečka Rebel Wilson nebo Ed Harris.

Ačkoliv se jedná o jeden z "nejlevnějších" Bayových filmů, je Pot a krev rozhodně důstojným titulem v režisérově filmografii. Je to barevný videoklip ze slunné Floridy poloviny 90. let se stopáží na hranici snesitelnosti. Morbidní humor i atypičtí hrdinové jsou nezvykle osvěžující, ale poněkud rozvolněné a vleklé vyprávění přece jen může některé diváky odradit nebo nudit. Pot a krev nemá příliš sofistikovaný příběh, ani není zajímavě vyprávěn, je jen precizně a skutečně líbivě natočen.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Pot a krev

(Pain and Gain)

Režie: Michael Bay

Další články v kategorii